KAPITTEL 2
KAPELLET OG GRAVPLASSEN PÅ KAPELLØYA VED OLAVSUND
og
Det eldste kjente vrak i Ny-Hellesund - en holk fra ca. 1480
De eldste skriftlige opplysninger om vrakgods i Søgne
Den eldste skriftlig dokumenterte bosettingen i Ny-Hellesund
Handelsvirksomheten i Ny-Hellesund før og etter at Christianssand ble etablert i 1641
Ny-Hellesund og Gamle Hellesund
Skipstrafikken langs Agder-kysten skapte behov for gudshus og gravplasser
I flere hundre år gikk Nord-Europas viktigste handelsled like utenfor Sørlandskysten. Tusener på tusener av tyske, hollandske og engelske skip skulle inn i Østersjøen. Av trygghetshensyn dro svært mange først til Lindesnes og videre rett utenfor vår skjærgård østover mot Øresund. Vi kan i dag vanskelig forestille oss den voldsomme trafikken av store og små seilskip som passerte forbi. På midten av 1800-tallet kunne over 100 fartøyer på vei mot øst eller vest sees samtidig fra toppen av øyene i Ny-Hellesund. Tolloppgaver viser at fra 24.000 til 32.000 ikke-danske skip passerte Skagens odde hvert år i 1860-årene.
Fra 1500-tallet og til slutten av 1800-tallet var denne trafikken av stor betydning for handel og annen virksomhet i havnene langs Sørlandskysten.
Kapeller og gravplasser fra 1100 til 1600
Den katolske skikken med gudshus og gravplasser i havnene var noe av det som fulgte med i det kosmopolitiske miljø som preget uthavnene i denne tiden.
Gravplassene var ikke sjelden beregnet for ilanddrevne sjøfolk og fantes trolig allerede på 1100-tallet. I Borgartingsloven står det: "Nærmest kirkegarden (men innenfor kirkegårdsmuren) skal man begrave mændstræller og de mænd, som er drevne ind på sjøstranden og har norsk haarskurd", dvs. de var døpt. At det var vanlig med gravplasser i sjøkanten fremgår av Gulatingsloven: "Det er no dinæst at kvart menneske som døyr, skal me føra til kyrkja og grava i heilag jord, so nær som udådsmenn, drottenssvikarar og mordvargar, trygdbrytarar og tjuvar og dei som sjølve tek livet sitt. Dei menn som eg no talde, upp skal gravast i flodmålet, der som sjøen og grøntorva møtest." Det fremgår av lovene at de som ikke var døpt også ble gravlagt i sjøkanten. Så langt vi kjenner til ble kapellene ofte satt opp som lovekirker eller votivgaver - som velhavende sjøfolks takk til Gud for å ha nådd trygg havn etter uvær. Gudshusene ble siden stadig forsynt med mindre gaver av andre som hadde vært engstelige for sine liv og sjelers frelse. En slik tankegang var nokså utbredt, f.eks. har den lille greske øya Mykonos 365 små kapeller.
På strekningen Lindesnes - Moss kan det ha vært minst 6 kapeller spesielt beregnet for sjøfolk. Og det har vært minst 16 gravplasser.
Ifølge Johan A. Wikanders forskning på området, kan vi slå fast at der var gravplasser for sjøfolk på følgende steder:
På Aspholmen ved Mandal, på Kapelløya i Ny-Hellesund, i Indre Flekkerøy havn like vest for Møvig, på Odderøya i Kristiansand (Kolerakirkegården), i Ulvøysund ved leirstedet "Havglimt", i Sjøråger ved Homborsund, på Ydre Maløya nær Grimstad, i Kabbelviga på Vestre Hesnesøy nær Grimstad, på Merdø nær Arendal, på Lyktene på Østre Askerøy nær Tvedestrand, på Jomfruland nær Kragerø, på Lauvøya nær Horten, på Larkollen nær Moss og to på Bohuslän-kysten.
Langs den svenske og finske kyst fantes det mange kapeller for de sjøfarende. De var små og ofte bygget av tre og satt opp ved middelalderlige ferdselsårer. På Åland var det for eksempel minst 2 kapeller, og i Åbo var det 6 gudshus.
Kapeller for sjøfolk
I tillegg til de nevnte kapellene på Sælør, Vestre Hesnesøy og Kapelløya i Ny-Hellesund, har det ifølge samme Wikander vært kapell i Indre Flekkerøy havn, i Ulvøysund, på Marikov ved Hove på Tromøya og på Flostaøya ved Arendal. Videre står det fortsatt et kapell på Lauvøya ved Horten, og tradisjon tilsier at det har vært et kapell i Skjernøysund ved Mandal.
Om vi følger skipsleden videre mot Østersjøen, skriver Wikander: "I Sverige fantes det for de sjøfarende et større antall kapeller. To slike kapeller i Östergötland var innviet til St. Anna og St. Sigfrid. Det største antall kapeller synes å ha vært på Öland. Kapellene lå ved havnene. I Finland var det tidligere et stort antall kapeller. Kapellene var små, de var ofte bygget av tre, og de var satt opp ved de middelalderlige ferdselsårer i den hensikt å tjene de sjøfarende. Der var i alle fall to slike kapeller på Åland, og i Åbos skjærgård var det seks slike kapeller".
Kapellet på Kapelløya ved Olavsundet
Ifølge muntlige legendeoverleveringer reiste Hellig Olav også et gudshus på Kapelløya.
De eldste nedtegnelser om kapellet
Legende eller ikke: Det har utvilsomt vært et kapell på Kapelløya.
Den eldste skriftlige nedtegnelse om kapellet er fra 1795. Da skrev amtmann Peder Holm (1733-1817): "Kapeløen er Sygne Præst Benefiseret, og beboes af Hellesunds Folk paa den søndre Side, har sit navn af et Kapel, hvoraf endnu sees Levninger".
Men 100 år før dette - i 1690-91 - tegnet teologen Melchior Ramus (1646-1693) en kartskisse over innseilingen til Ny-Hellesund. På den kaller han Kapelløya for "Capeløe". Måten han skrev dette på tolkes derhen at han visste at det fantes et kapell på øya.
Senere har flere antatt at det har vært et gudshus på Kapelløya. I 1826 skrev statistiker Jens Kraft (1784-1853) i "Topografisk - Statistisk Beskrivelse over Kongeriget Norge": "Disse øer indslutte et Sund med Udløb i N.O. og S.V., der udgjør Havnen, og paa en avf hvis Øer (Capeløen) i Fortiden skal have været et Capel."
Kapellet ble trukket inn i en strid i Søgne om bygging av en ny kirke
I 1850-årene ble kapellet trukket inn i en strid i Søgne om bygging av en ny kirke og riving av Søgne (Gamle) Kirke. Sogneprest Peder Bjørnson (1798-1871) - dikterens far - ville beholde den gamle kirken og brukte det gamle kapellet på Kapelløya som argument for å beholde Søgne (Gamle) Kirke som en kapellkirke. Søgne hadde ikke lenger noe kapell, men hadde hatt det. Peder Bjørnson, som fungerte som sogneprest i Søgne fra juni 1853 til ut september 1870, var overbevist om at det hadde vært et kapell på Kapelløya og skrev med begeistring om "den Bugt, hvor Capellet har staaet" og om "Capeløen".
De som gikk inn for å bygge en ny kirke, trodde ikke så mye på dette. Herredsstyret bestemte seg derfor for å få saken nærmere undersøkt. Dette oppdraget ble gitt til Jørgen Tobias Syvertsen Vige (1807-1873). Han hørte til vest-partiet som gikk inn for riving av Søgne (Gamle) Kirke. Allikevel la han den 16. juni 1859 frem en innsiktsfull, grundig og velskrevet rapport:
"Ifølge noen overordnede Authoriteters forlangende skal jeg herved ærbødigst afgive en Underretning jeg nylig har erholdt fra Nye-Hellesund, angaaende et derved i Fortiden værende Capel, hvilken Underretning grunder sig paa et der vedligeholdt gammelt Sagn, samt derpaa at der endnu findes Stokverk i en gammel Søebod dersteds, hvorpaa adskillige Ord endnu ere læselige, hvoraf man vil slutte at de have været i en saadan Bygning i en længesiden forsvunden Tid.
Der fortælles nemlig at Capellet skal være opført i chatholske Tider, uden at jeg er kunnet blive vidende om af hvem, eller om nogen Anledning til dets Opførelse.
Capellet skal have staaet til en nu levende 60-70 aarige Jomfrues Faders Bedstemoder lod det nedrive og satte Tømmeret for endeel i et Huus, som længesiden er brændt, dels i omtalte Søebod.."
Biskop Jacob von der Lippe (1797-1878), som ikke var klar over hvilken betydning Ny-Hellesund havn hadde hatt for de sjøfarende, trodde ikke at det hadde vært noe kapell på Kapelløya. I et brev til Kirkedepartmentet den 15. juli 1859, skrev han: "Hva Capellet angaaer, da er det forklaret at det ei kan påberaabes som Grund for Kirke i den østre Deel af Sognet, hvis allerstørste Deel er Fastland, og ei nogen Sjele kan have søget til en Kirke i de yderste Havskjær. Det er vel derfor uvissst om noget Capel har været der. Øen er ogsaa kaldet Cabeløen, og Forvanskning av Navnet kan lettelig have givet Anledning til Sagn, liesom den Omstændighed at der haves Kirkegaard, ei afgiver noget Beviis, da saadanne Kirkegaarde haves paa flere steder af Kysten.". Stiftsdireksjonen var ikke så avvisende, men fant at mulighetene for at det hadde vært et kapell på Kapelløya ikke hadde noen betydning i spørsmålet om å bevare Søgne (Gamle) Kirke. I et brev til Kirkedepartementet 5. oktober 1859 skrev Stiftsdireksjonen:
"Heller ikke kan man fra den Omstendighed at der muligens i Fortiden har været et Kapel paa en Øe ved Hellesund, finde nogen Grund til at beholde Søgne Kirke som Kapel, thi hint Kapel har ialfald ikke været til Fordeel for den Deel af Sognet som ligger paa Fastlandet, og som er den væsentligste".
Konklusjonen i den opphetede kirkestriden ble imidlertid at Søgne (Gamle) Kirke ble stående.
Jørgen Tobias Syvertsen Vige skrev i sin rapport: "Capellet skal have staaet paa den vestligste af de 2de Øer der ligger paa søndre Side av Hellesund som jeg længe har kjændt under Navn Cabeløen, ved en Bugt af det saakaldte Oles-Sund paa Øens østre Side."
Det antas at kapellet ble revet i perioden 1750-1765. Den "60-70 aarige Jomfrues Faders Bedstemoder", som Vige skriver fikk revet kapellet, var antagelig Susanne Olsdatter Kielland (1690-1765). Hun var enke etter losoldermann Nicolay Langefeldt (1687-1743).
"Olavskapellet", som det også kalles, ble muligens disponert av losoldermannen som var havnens ubestridte leder. Kapellet er ikke nevnt i oversikten over kirkegodset i biskop Laurentius Clausson Skabos (eller Scavenius') jordebok "Grågås" fra ca 1620.20. En antagelse har vært at dokumenter om kapellet var i den delen av kirkearkivet som ikke ble reddet da Oddernes prestegård brant 12. juli 1759.
Biskop Bernt Støylen (1858-1937) fortalte til Arthur E. Aabrahamsen at han i Domkirkearkivet hadde sett et dokument vedrørende kapellet.
Materialer fra kapellet
Tømmerstokkene fra sjøboden i Bestemorhola
Huset som Vige skriver brant ned, var antagelig bruk nr. 9 Helle på Kapelløya. Det ble bygget av Nicolay Langefeldt og hans kone Susanne Olsdatter Kielland. Da det brant 22. april 1815, var det Gunhild Christine Ommundsdatter Eeg (1769-1850), enke etter deres barnebarn Nichlas Olsen Langefeldt (1751-1802), som eide det.
Sjøboden som Vige nevner, sto på østre side av Bestemorhola på Kapelløya. Skipsreder Nicolay Martin Langfeldt (1852-1916) fortalte i 1902 at hans far, losoldermann Johan Nicolaisen Langefeldt (1821-1889), hadde kjøpt denne sjøboden ca. 40 år tidligere. Da den ble revet, viste det seg at tømmer og planker var bemalt med figurer og bokstaver. Figurene var røde og blå, mens bokstavene var sorte.
Johan Nicolaisen Langefeldt brukte noe av reisverket fra sjøboden i Bestemorhola til å sette opp en sjøbod på sin egen eiendom bruk nr. 33 Blidensol på Monsøya. Odd Helland fra Riksantikvaren var i 1954 på Blidensol og tegnet det han så. På tegningen skrev han: "Rester av kapellet i Ny-Hellesund som nå finnes i naustet til Fru Olga Reimert (1891-1988), Hellesund. Det er endel av himlingsbordene som nå ligger som gulv med malingen ned. Det ser ut til å være limfarge. Blåhvit bunn med sol og måne og svake merker etter stjerner. Bjelkene har ligget synlig. Merker etter de i malingen. To stolper som står i II høgda i naustet har på en side dekor som vist på tegningen. To sider har skrift. Den fjerde er trekvit og har merker etter spiker (takbjelker?) Noe av skriften kan kanskje leses i bedre lys."
Da sjøboden ble revet i 1981, ble fire stokker bevart. To av disse har sitater fra salme 37 i Christian IIIs bibel fra 1550 og alle har limfargedekor i stavanger-renessansestil. Stokkene viser at innvendige bredde i kapellet var 5,18 meter. Ifølge opplysning og anvisning på stedet av Gunnar Gustafson (født 1948) som er oppvokst på Kapelløya, ble omkring 1963 rester av murene (i hogde stein) fjernet fra det sted hvor det antas at kapellet har stått og fraktet til Eldar Langfeldts brygge på Monsøya i Ny-Hellesund. De få restene som er tilbake viser at muren har vært ca 10 meter lang. Kapellet kan derfor ha vært ca 5 x 10 meter.
En av stokkene ble plassert i sakristiet i Søgne Gamle Kirke, én i Søgne Bygdemuseum på Lunde, én på skolehuset i Ny-Hellesund og én er i Søgne nye museums magasin. Stokkene var i år 2000 med på en utstilling i Søgne Gamle Prestegård:
Jostein Andreassen fotografert på utstilling i Søgne Gamle Kirkegård i juli 2000 sammen med to av de gamle kapellstokkene og alterbildet fra kapellet på Kapeløya.
Sitatene fra salme 37 i kong Christian IIIs bibel