KAPITTEL 28

 UDHAVN TEATER NY-HELLESUND og Undervannsskjær teater 

Udhavn Teater Ny-Hellesund hadde forestillinger fra 2001 til 2015


I 2001 ble Udhavn Teater Ny-Hellesund etablert. Knut Walle satte opp og spilte Dr. Glas av Hjalmar Søderberg.

Uråpning og urpremiere fant sted Palmelørdag kl. 19.00 i Ny-Hellesund skolehus.Det ble en strålende premiere. Dette skrev Søgne i dag 4/6 2001:

"Det drepes i Ny-Hellesund, nesten hver dag i påsken. Og det skal visst fortsette helt tilslutten av måneden. Det er en lege som står for drapene. På Skolehuset har Udhavn Teater satt opp monologen Dr. Glas av Hjalmar Søderberg. Handlingen foregår i Stockholm hvor doktoren dypt forelsker seg i prost Gregorius' kone, som igjen er forelsket i Klas Recke. Mer får du ikke vite, se forestillingen selv!

Skilt på ventebua på Vilhelm Krags brygge

Knut Walle som dr. Glas

Knut Walle utøver stor scenekunst i den uhyre intime "teatersalen" på Skolehuset med totalt 30 sitteplasser. I vel en time holder skuespilleren oss helt inne i dramaet som utspiller seg i Stockholm en varm sommerdag.
Skuespiller og "sufflør" Ingrid Juell Moe tok i mot gjestene på brygga i "Hellesundet".
- Tre uker tar det å øve inn hele monologen, sier Walle når vi spør hvor lang tid det tar å studere inn hele stykket.

- Det gjelder å ha en trakt, helle stoffet inn, så sitter det hele etter hvert. Men man må selvsagt være konsentrert, sier Walle."

Publikum fikk en uforglemmelig påskeaften i det intime gamle klasserommet.
På tavlen står det:
"Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet.
Hjalmar Söderberg"
"Det unike med denne forestillingen er at man kjøper en billett, får en båttur fra Kristiansand til Ny-Hellesund, og tilbake, en annerledes teaterforestilling i et lokale med historisk sus over seg, og attpåtil utspiller dramaet seg i Stockholm.
Fredagens forestilling var for inviterte, men allerede lørdag
har forestillingen premiere. Så går det slag i slag utover påsken,
og flere forestillinger følger utover april måned.
Den er vel verd billetten."
Om høsten hadde Knut Walle gjesteforestilling med stykket på Nationalteateret.


Udhavn Teater Ny-Hellesund i 2002


I 2002 satte Knut Walle opp og spilte Pantelåneren av Fjodor Dostojevskij

Stykket ble planlagt fremført 4 dager i uken fra begynnelsen av mai til 22 juni. Interessen var imidlertid så stor at det ble flere ekstraforestillinger.Også med dette stykket hadde han gjesteforestilling på Nationalteateret.


Udhavn Teater Ny-Hellesund i 2003

Udhavn Teater Ny-Hellesund hadde sin tredje premiere 7. juni 2003 i Skolehuset.
Knut Walle fremførte der sin tredje monolog dramatisert av Allan Edwall. 


 Denne gangen var det "Bedre uten hund" av Franz Kafka som ble oppført.


Stykket er oversatt til norsk av Knut Walle. Ellen Kjeldsberg hadde regien.
Historien dreie seg om den gamle ungkar og lakenfabrikkarbeider Blumfeldt som nettopp hjemkommet etter dagens dont betenker at han burde hatt en hund for å bryte ensomhetens monotoni. Det resonneres både for og i mot - men mest i mot... Imidlertid får Blumfeldt plutselig besøk av et par lystige og magiske gummiballer som spretter omkring i hans værelse helt av seg selv. Det blir imidlertid hakket for mye for ham, og han må pønske ut en listig plan for å bli kvitt dem..... Hvordan det lykkes røpes ikke før man ser forestillingen...
De som ikke så den gikk ikke bare glipp av hvordan planen lyktes. De gikk ikke minst glipp av en helt spesiell kveld sammen med Knut Walle.


Udhavn Teater Ny-Hellesund i 2004

I Udhavn Teaters 4de sesong satte Knut Walle opp en to-akter der han tegnet et sterkt og gripende portrett av en av amerikas mest kjente forsvarsadvokater - Clarence Darrow (1857-1938).


Darrow var humanist og reformator og kjempet for de svake og undertryktes rettigheter under industrialismens fremgang i USA på begynnelsen av 1900-tallet.
I forestillingen gjenopplives de største sakene Darrow arbeidet med, av Darrow selv i et tilbakeblikk på sin karriere. Av 50 personer han forsvarte som var anklaget for overlagt mord, ble bare én henrettet.
Også i 2004 ble Skolestua på Monsøya fullsatt mange ganger.

Dette ble sommerens viktigste kulturbegivenhet i Ny-Hellesund i 2004.Premieren var 15. mai. Deretter var det forestillinger onsdag, fredag og lørdag kl.19.00 i mai, juni og august.


Udhavn Teater Ny-Hellesund i 2005

For femte år på rad satte Knut Walle opp et stykke på Udhavn teater Ny-Hellesund som han etablerte i 2001. 

Denne gang var det:"Læreren" av Jean-Pierre Dopagne

 Premieren var 1. juni

Jean-Pierre Dopagnes svarte komedie "Læreren" er historien om en lærer i den videregående skolen som en vakker dag tar den fulle konsekvensen av hva han mener om sine elever. Resultatet blir katastrofalt. Men justisministeren og undervisningsministeren inngår et historisk samarbeide, og læreren ender opp som nasjonal helt på tross av sin udåd - på teaterscenen. Knut Walle spiller alle personene.
Stykkets egentlige målgruppe er alle verdens reformvennlige undervisningsministere, men burde også ha interesse for alle som på en eller annen måte har kontakt med den videregående skolen.


Knut Walle som LærerenOgså i år ble Skolestua på Monsøya fullsatt mange ganger. Det ble i alt 40 forestillinger med 1200 besøkene. Forestillingen fikk meget god kritikk. Kari M. Bakke skrev i Søgne Fritidsnytt at det var en "Forrykende forestilling hvor latteren og tårene avløste hverandre, og i et tempo som kunne ta pusten fra noen hver. ... De som ikke fikk med seg forestillingen har gått glipp av mye. Ikke bare et tankevekkende teaterstykke, men hele "settingen" er så egenartet. Ute i havgapet, i det lille gamle skolehuset med herlig hage, skjenkestue for å slå av en prat og sundet nedenfor. - Rutebåten hentet publikum til avtalt tid og så en fin båttur inn til Høllen i skumring. Det er bare å glede seg til neste år.
Forestillingen ble også framført på Sandermosen stasjon, på Søndre Green gård i Krødsherad, på Agder Teater i Kristiansand og på Teatret Vårt i Molde! Inklusive fremføringen på Skolehuset i Ny-Hellesund ble forestillingen i alt vist 72 ganger.


Udhavn Teater Ny-Hellesund i 2006

Dr. Glas av Hjalmar Søderberg, som ble spilt or første gang i 2001, ble satt opp nå nytt og gikk for fulle hus onsdag, fredag og lørdag i august og september.


UDHAVN TEATER 7. SESONG i 2007

"POMMES FRITES I SUKKERET"
av Alan Bennett. Fra monologserien "Talking Heads" i BBC 1987.
Oversatt av Annabelle Despard og Knut Walle
Forlag: NORDISKA ApS. - København.


"POMMES FRITES I SUKKERET" handler om stakkars Graham som bor sammen med sin 72 år gamle og småsenile mor. Hun er enke, og en dag begynner hun å flørte med en gammel ungdomkjæreste. Grahams verden er i fare..
- En liten komedie som varer i 55 minutter.
ALAN BENNETT er en av Englands ledende dramatikere. Hant ble født i 1934 i Leeds.Hans oppvekst og bakgrunn går igjen i nesten alt han skriver.
Også i 2007 og 2008 spilte Knut Walle for fulle hus. Han fikk mer medieomtale enn noen gang tidligere og all omtale var positiv.


UDHAVN TEATER 8. SESONG i 2008

I 2008 var stykket HEISNEKTEREN av Bengt Ahlfors.


Bengt Ahlfors, født 1937 i Helsingfors i Finland, er en finlandssvensk regissør og dramatiker. Han har siden 1963 skrevet omkring 30 skuespill på sitt svenske morsmål. Det er for det meste komedier, men også noen dramaer. Mange av hans verk er oversatt til mange språk og blitt spilt i mange land. Han har også skrevet syv bøker og komponert noen hundre svenske viser, både alvorlige og humoristiske.
HEISNEKTEREN gjorde i 2008  stor lykke på Lilla Teatern i Helsingfors med den velrennomerte finske skuespilleren Lasse Pöysti.
Monologen handler om en ensom mann født i 1929 i Helsingfors, om hunden hans som heter Kafka, om et tilfeldig møte med en ung jente med et noe frynset bi-jobb, om hans meget spesielle forhold til heisen Enok og om hans følelser for den amerikanske filmstjernen Grace Kelly.
- En sorgmunter komedie om en ensom gammel Helsingforsers fantasifulle vei ut av isolasjonen.


UDHAVN TEATER 9. SESONG i 2009

I 2009 het stykket KNALLHØRSEL

Knut Walle som DoyleKNALLHØRSEL er en monolog som balanserer på vanviddets slake line, og som svinger mellom stor komikk og dyp tragedie.
Hovedpersonen Doyle kjemper for å stenge ute alle lyder som plager den overfølsomme, ufattelig gode hørselen hans. Han kan nemlig høre alt: når en nøkkel vries om i en av postboksene nede i oppgangen, når forfatterspiren i leiligheten over krøller sammen sine refuseringsbrev, når gebisset skrangler i glasset oppå kjøleskapet til den senile nabofruen ved siden av , og når den sensuelle Valerie, som bor på den andre siden av ham, tar av seg sine strømpebukser. Han kan til og med høre den malende lyden som beviser at jorden snurrer 
rundt i universet.

Billetten i 2009 til Knallhørsel av Morris Panych


Doyle føler at han er kommet intimt innpå Valerie på grunn av alt han hører innenfra henne. Det slitsomme kjærlighetslivet hennes høres ut som en fiasko, men Doyle har en plan som skal endre på det....
Morris Panych er kanskje Canadas mest berømte dramatikeren og regissør. Han skuespill har fått utallige priser inkludert to Governor General's Literary Awards , Canada mest prestisjetunge litterære pris, for stykkene "THE ENDS OF THE EARTH" and og nå nylig "GIRL IN THE GOLDFISH BOWL. Hans banebrytende arbeid "THE OVERCOAT" har turnert over hele verden med stor suksess og film- versjonen, som Mr. Panych også har regissert, vant en hederlig omtale i Prix Italia. Hans skuespill er oversatt til et dusin språk, til sammen har han skrevet 25 stykker for scene
n. Knallhørsel hadde premiere lørdag 6. juni 2009 i en gamle skolehuset på Monsøya. Publikum storkoste seg.


Udhavn Teater 10. sesong i 2010

Knut Walle feiret sin 10. sesong med sitt populære enmannsteater. Han valgte Vilhelm Krags kjente Maarten og Silus som emne. Premiere var 5. Juni.

Knut Walle var kreativ også når det gjaldt detaljene – som her med utforming av bilettene 
til forestillingen om Morten og Silius

Maarten og Silius er blitt sørlandske varemerker. De betraktes nærmest som selveste ur-sørlendingene. Man kan faktisk lure på om det er noe særlig å være stolt av.

De to gubbene er ved første øyekast ikke spesielt sympatiske. De er både selvgode, lunefulle og kranglevorne, for ikke å si temmelig reaksjonære. Vi bør kanskje vite at det har sin grunn: De befinner seg i den tiden da seilskutetiden er kraftig på hell, og dermed uthavnenes storhetstid. Fortellingene handler om to sjøulker som har gått i land for godt. Samtidig er en hel håndgripelig epoke på vei ut. I dette forsonende skjær ser jeg de to snodige skruene Krag skapte. Man blir ikke optimist av bare å ha verdens undergang å se frem til... Derfor hadde publikum god sympati med dem og det ble mange fulle hus i løpet av sommeren.


Knut Walle mottar blomster av Peder Johan Pedersen etter premieren ved 10-årsjubileet.


Udhavn Teater 11. sesong i 2011


I Knut Walles 11. sesong oppførte han Kappen av den ukrainske forfatteren Nikolaj Gogol. Som i de 10 foregående sesonger hadde han stor succes.

Knut Walle som statstjenestemannen Akakij Akakijevitsj i Kappen av Nicolaj Gogol


Udhavn Teater 12. sesong i 2012

Knut Walle har dusinet fullt med suksesser på Udhavn Teater Ny-Hellesund. 
I sin 12. sesong åpnet han 20. juni med urpremiere på
"Samtalen" av Christel Aas

"SAMTALEN" HANDLER OM en mann, som etter sin kones død, reflekterer over deres 45 år lange ekteskap. Han ser seg tilfreds med det stillferdige og nære samlivet de hadde, men innser også at tausheten dem i mellom ikke bare var gull. Det er særlig én uløst gåte som volder frustrasjon og smerte. En overraskelse dukker opp og gir ham svar på denne gåten. Det gir ham også muligheten til at livet hans kan ta en ny og spennende retning. Vil han gripe sjansen?

Christel Aas er barneteaterskaper og utøver i teatergruppen "Laffen og Kikka" som har eksistert siden 1999 i Søgne. Christel er manusansvarlig i gruppen og har vært tekstforfatter for NRK
T V i flere sammenhenger. Hun er dessuten utdannet og praktiserende jordmor. SAMTALEN er hennes første teaterstykke for voksne.

Knut Walle i Samtalen

Urpremieren sluttet med stående applaus for både Knut Walle og Christel Aas og overrekking av blomster og vin til begge fra flere - herunder Christel Aas' stolte mor og døtre samt Peder Johan Pedersen på vegne av Foreningen Skolehuset Ny-Hellesund. Han fremhevet av Knut Walle har medvirket sterkt til at Skolehuset på Monsøya har blitt et kulturelt vannhull i Søgne.

I Udhavn Teater har Knut Walle år for år har videreutviklet seg som monologskuespiller. For første gang har han kunnet samarbeide nært med forfatteren av det stykket han fremfører. Monologskuespilleren Knut Walle engasjerte sterkt de ca. 35 personene som det er plass til i dette spesielle intimteateret, et teater som det vel ikke finnes maken til i Norge.


Udhavn Teater 13. sesong i 2013

Pider Ro´s historier
av Gabriel Scott med Knut Walle

Pider Ro må ha levd et heller stusselig liv i sin utrangerte skøyte oppankret ved Lagmannsholmen i begynnelsen av 1900-tallet. Han livnærte seg av å selge blåskjell til agn. Men han hadde likevel en rikdom som var større enn mange andres. Han var en skrønemaker av rang. Han var Kristiansands svar på den legendariske Baron von Münchausen fra 1700 tallets Tyskland, han som visstnok engang red på en kanonkule og dro både seg selv og hesten ut av ei grøft ved å dra seg opp etter sin egen hårpisk.
Pider konstruerte en "maskinfaul" og utryddet løvene i Sahara, ble nær på forlovet med dronning Pedronelle av Spania, rundlurte kannibalene i Sydhavet og overlevde mangt et rasende skipsforlis.


Knut Walle som Pider Ro


Sannheten er at han aldri var til sjøs, annet enn muligens i litt kystfart langs sørlandet.
Han var imidlertid en storveis forteller. Dikteren Gabriel Scott var blant tilhørerne hans. Han visste å verdsette Piders kunst og i møtet mellom originalen Pider og dikteren Scott oppstår Pider Ro´s fortellinger slik vi kjenner dem i dag.
I fortellingene er det forsvinnende lite av den berømmelige sørlandske underfundigheten. Her er det brask og bram! Selv nordlendinger må innrømme det: Sannelig er det friske fraspark i sørlandshumoren også..
Med Knut Walles fortellerevne hadde publikum mange hyggelige kvelder.Udhavn Teater fremførte i sin 14. sesong "FORESTILLINGEN" for første gang i Skandinavia


«FORESTILLINGEN» (The Event) av John Clancy

Dramatikeren John Clancy er en av grunnleggerne av The New York International Fringe Festival som finner sted hvert år i august siden 2007. Hans mest kjente stykke er Fatboy: An American Grotesque, som er en nyskriving av Alfred Jarry's : Kong Ubu. Clancy´s monolog The Event hadde premiere på the Edinburgh Fringe Festival i England i 2009 (Fringe = uavhengige teatre)


"FORESTILLINGEN" (The Event) ble for mange den rareste teateropplevelsen de noen gang har hatt, men kanskje også en av de mest begripelige.
Det dreier seg om å dissekere noe så snevert og trangt som en teaterforestilling. Meta-teater altså... nei, mer enn det.Knut Walle i Forestillingen av John Glancy

Gjennom disseksjonen får forfatteren satt et både humoristisk og litt alvorlig lys på alle typer forestilinger vi mennesker mer eller mindre frivillig havner opp i.
"All verden er en scene", sa Shakespeare. "FORESTILLINGEN" (The Event) er beviset.

En humørfylt time om alvorlige saker.

Stykket har siden gått seiersgang på fringe-festivaler i USA, England og Australia. Det også er oversatt til tysk og gresk.
The Daily Mirror skrev: The Event is understated, intelligent and profound in a way that no amount of polemic, sloganeering or bombast can ever achieve".


Udhavn Teater 15. sesong i 2015

Den utrettelige Knut Walle gledet mange i sin 15. og siste sommersesong med "Hanjo - kvinna med vifta" av Yukio Mishima - et modernisert No-teaterstykke. Oversatt av Anne Lande Peters.  No-teater er ei stilisert form for teater der alle unødige bevegelser  og ord er tatt bort

Etter 15 år med mange fine og spesielle enaktere i Udhavn Teater Ny-Hellesund pensjonerte Knut Walle seg. Han gledet mange og vil bli husket lenge!


Knut Walle som Hanjo – Kvinna med vifta av Yukio Mishima

Kulturjournalist Emil Otto Syvertsen ga Knut Walle en femmer for sin siste forestilling
"Yukio Mishima blir av mange kanskje først og fremst forbundet med sitt dramatiske selvmord (ved seppuku) og sine temmelig høyreekstreme holdninger. Han var imidlertid mye mer enn det. Han var en mann med velutviklet estetisk sans og var også godt skolert både i vestlig og japansk litteratur og kunst. "Hanjo - kvinna med vifta" fremstår derfor i Udhavn Teaters utgave ikke som tradisjonelt No-teater (med et for vestlige mennesker stilisert og ubegripelig symbolspråk), men som et moderne drama gjenkjennelig for oss alle i vår egen tid. Stykket er et lite trekantdrama som kretser omkring kjærlighet og grådighet.
Men i likhet med No-teatret er også Udhavn Teaters forestilling masketeater. Masker og figurer er skulpturert av Tom Berre.
Og det er ikke snakk om barneteater..."


Knut Walle ble i 2015 tildelt 

Søgne Kommunes kulturpris

Fra 2001 frem til sommeren 2015 har Knut drevet sitt eget monologteater, Udhavn Teater, på skolehuset i Ny-Hellesund. Knut Walles er Udhavn teater og hans vesen, profesjonalitet og engasjement har trukket til seg de beste instruktører, skribenter og teaterteknikere til Søgne kommune. Udhavn teater har siden den første forestilling i 2001 hatt ca. 20 000 besøkende fordelt på ca. 500 forestillinger. Publikum har fått oppleve stor teaterkunst i fantastiske omgivelser. Repertoarlisten omfatter både drama, komedie og figurteater av så vel verdensberømte forfattere som lokale forfattere som Vilhelm Krag, Gabriel Scott og Christel Aas.

      Knut Walle har gjennom sitt betydelige bidrag til Søgne kommunes kulturliv og hans brennende engasjement for Ny-Hellesund gjort oss stolte av bygda vår, skreve juryen.

Se også:

 

******************


Udhavn teater Ny-Hellesund skiftet i 2016 navn til Undervannsskjær Teater

Det var fortsatt underholdning i Skolehuset på Monsøya. Olav Grendstad overtok i 2016 etter Knut Walle.  Olav Grendstad overtok sommerunderholdningen i Skolehuset etter Knut Walle i 2016 og holdt på til og med 2020. Han døpte om teateret til Undervannsskjær teater og hadde et variert repertoar med lettere underholdning


Billett til forestillingen i 2016

Teateret hadde denne facebooksiden