KULTURSENTER I HAVBUGTA?
Den kjente tekstilkunstneren Ingrid Juell Moe og hennes mann Peder Johan Pedersen som bor i Ny-Hellesund har i en årrekke arbeidet energisk for at uthavnen om vinteren ikke skal bli en spøkelseshavn. Etter at Havbugta brant tok de til ordet for å gjøre eiendommen til et kultursenter, et ressurssenter for kystens kunst og kultur.
Ordfører Åse Severinsen (H) sa dette til Fædrelandsvennen om initiativet:
"For at dette skal behandles politisk bør Juell Moe rette en henvendelse til formannskapet , så kan vi ta det opp. Det er en spennende ide , og jeg ser mulighetene vi nå har. Samtidig må vi tenke på hvordan stedet kan brukes i et helårsperspektiv. Investering er en ting, det vil også koste å drive stedet. Jeg ser for meg at man må involvere både stat, fylke og kommune i et slikt prosjekt "
Ingrid Juell Moe og Peder Johan Pedersen fulgte oppfordring og sendte formannskapet det brevet som er gjengitt nedenfor. Men det svaret de fikk var negativt:
"Referatsak 48/3
Åpent brev til Søgne Formannskap / ønske om bevaring av Havbukta- en gave til landsdelen:
Rep Helge Andresen fremmet følgende forslag:
"Brev fra Ingrid Juell Moe og Peder Johan Pedersen av 1.10.13 medfører ingen reaksjoner fra Søgne kommunes side.
Vedtatt med 6 stemmer mot 1 AP."
Hvordan kan en ordfører få seg til offentlig å uttale seg så positivt om en sak og be om et brev for å få behandlet saken og deretter stemme for at man ikke skal ha noen mening?
Selv om man ikke ser noen mulighet til å bidra økonomisk, så kunne formannskapet i det minste uttale seg om man synes det bør arbeides videre med saken, eller om man hadde andre ideer om hva som bør gjøres med eiendommen, om formannskapet var positive til bevilgningen på 500 000 kroner fra fylkeskonservator/riksantikvar for nødvendige øyeblikkelige restaureringstiltak eller om man ikke synes det offentlige idetheletatt skal bry seg med hva som skjer med eiendommen.
Her følger brevet som formannskapet i Søgne ikke har noen synspunkter på:
"Åpent brev til Søgne Formannskap v. ordfører Åse Røsstad Severinsen og rådmann Kim Høyer Holum.Til fylkesutvalget i Vest-Agder fylkeskommune, v/ fylkesordfører Terje Dammann og fylkesrådmann Trine Sundtoft.Havbugta - en gave til landsdelen I 1902 ga Vilhelm Krag landsdelen vår et nytt navn gjennom en artikkel i Morgenbladet. Begrepet Sørlandet ble skapt, og hundre år senere var det storstilt feiring i regionen under mottoet "Sørlandet i 100". Den henspilte både på historien i regionen og ønsket om å få fart på utvikling av både kultur og næringsliv.
Om 3 år vil det være nok et 100-års jubileum knyttet til Vilhelm Krag. I 1916 fikk han Havbugta i gave av gode venner i Kristiansand - en stor eiendom, da på over 200 dekar. Samtidig bekostet en av byens redere det staselige bryggeanlegget og opparbeidelse av en stor og flott hage med hellelagt stil foran huset. I glede over denne overdådige gaven skrev Vilhelm Krag diktet "Øen".
I 1979 ble ca. 150 dekar av Havbukta fradelt og solgt for en rimelig sum til Miljøverndepartementet.
Den tragiske brannen i mars i år kom akkurat samtidig med at eierne var enige om et salg av eiendommen. Fylkeskonservatoren/riksantikvar reagerte raskt og bevilget 500.000 slik at restaurering og sikring er kommet i gang.
I to år, fra 1904 eide Vilhelm Krag et annet hus i Ny-Hellesund - Det Kgl. Privilegerte Gjestgiveri. Krag hadde flere planer med denne eiendommen, blant annet som arbeids- og rekreasjonssted for kunstnere. Nå kan ideene videreføres i Havbugta.
Alt ligger til rette for et kultursenter, et ressurssenter for kystens kunst og kultur. I sammenheng med utviklingen i Ny-Hellesund med Verftet og ny kyst-sti, kan området blomstre og utvikle seg til glede for store og små. Det er stor friluftsmessig verdi for allmennheten på stedet.
I vinterhalvåret kunne stedet bli slik Krag drømte om; et stimulerende arbeidssted for forskere, kunstnere og forfattere som trenger et stille sted å arbeide en måned eller to. Nordahl Grieg lånte stedet for en periode for å kunne arbeide med sine bøker. Her skrev han bl. annet "Til ungdommen". Havbugta kan gi kunstnere muligheter til å skape nye verk
En kunstnerbolig har vist seg å ha stor til tiltrekningskraft. Man ser det med Karen Blixens hjem, Sigrid Undsets, Bjerkebæk og Prøysenstua, og flere andre. Der hviler en slags magi over stedet, og det gir grobunn for nye ideer og bruk.
Nå må alle gode krefter arbeide sammen for å sikre eiendommen til offentlig eie. Sparebankstiftelsen, stiftelsen "Fritt Ord" og andre banker enkeltpersoner kan bli gode samarbeidspartnere.
Det må raskt politisk initiativ raskt til for at dette skal kunne realiseres.
I 2016 kan vi glede oss over at Havbukta med det nyrestaurerte huset er gitt i gave til oss alle. Det er svært mange som ønsker en slik løsning.
Mvh
Ingrid Juell Moe og Peder Johan Pedersen
Kopi sendt Miljøverndepartementet , stiftelsen "Fritt ord", Sparebankstiftelsen, Riksantikvaren og fylkeskonservator med ønske om at alle kan samarbeide om en løsning som stedet fortjener.
"Forslaget ble ikke realisert. Havbugta ble solgt til Roald Reme i 2014 for 10,8 mill. kroner.
Han restaurerte huset tilbake slik det var utvendig, men innvendig er det endret