KAPITTEL 32: SJEKTERACENE

I 2012, 2013, 2014, 2015. 2016, 2017, 2018 og 2019 ble det arrangert sjekterace. Det var sommmerens høydepunkt for trebåtelskere. Sjekteracet i 2017 er omtalt senere på denne siden.

I 2013 var det over 60 sjekter som stilte til start i Ny-Hellesund og hele sundet kokte av trebåter av forskjellige slag.

Med på laget som arrangerer sjekte racet i 2014 var Søgne og Greipstad Sparebank, Verftet ferieleiligheter, Bølgen og Moi, Per Fronth og Budstikka.

Det har vært flotte premier i forskjellige klasser. Premiene ble bilde av Per Fronth, tre retters middag fra Bølgen og Moi for alle i vinnerbåten, overnatting for inntil seks personer på Verftet og Søgne og Greipstad Sparebank byr på flotte premier, som er en overraskelse.

Det kjempes om premiene i klassene raskeste båt, mest kreative båt, flotteste antrekk, fineste snekkelyd.

Det har vært underholdning, musikk, og sørlandsviser for komme i stemning før selve racet starter. Det har ekte sørlandsstemning fra tidlig formiddag til langt ut på dagen.

Sjekteracet i 2015 ble en våt opplevelse for deltagerne

Dette har blitt som en 17. mai her ute sa Per Fronth da sjekteracet ble arrangert for fjerde gang. 65 sjekter var påmeldt, men vind og ruskevær gjorde at ikke alle møtte opp. Men nesten 50 sjekter trosset været. Arrangøren måtte også legge om deler av løypa.

Fra sjekteracet i 2012

Fra sjekteracet i 2015

Fra sjekteracet i 2017

For 6. gang ble det den 15. juli 2017 i Ny-Hellesund arrangert sjekterace for trebåter med innenbords motor, diesel eller bensin, en eller to sylindre. Maks fart i racet er sju knop.
Sjekteracet er en uhøytidelig og morsom opplevelse både for deltagere og publikum. Sjektene var pyntet med blomsterkranser, norske flagg og andre flagg, bjerkeløv og juletre, og de var bemannet med voksne og barn utkledd som alt fra julenisser til blomsterpiker og gamle sjøulker. Det ble en folkefest i strålende sol.
Det var premier til den flotteste båten, den beste tøffelyden og også til den som kom først over mål, men den gjeveste prisen var hedersprisen.