KAPITTEL 10.2
HVORFOR SOGNEPREST PEDER BJØRNSON VAR DÅRLIG LIKT I
NY-HELLESUND
Sogneprest Peder Bjørnson i sine yngre dager
"Frederich i Havbugta" fikk en god attest
Los Frederich Nicolaisen Langefeldt - "Frederich i Havbugta" hadde et godt forhold til sogneprest Peder Bjørnson inntil det ble uenighet om utføring av veiarbeid
Etter Morten Nicolaisen Langefeldts død 21. juli 1862 ønsket Frederich Nicolaisen Langefeldt å søke stillingen som losoldermann. Han ba Bjørnson om attest. Attesten, som ble skrevet dagen etter begravelsen av Morten, ble god, men Bjørnson unnlot ikke å gjøre oppmerksom på at ikke alle i Ny-Hellesund var like rettskaffen som Frederich:
"Efter begjær erklæres hermed at Lods i Ny Hellesund, Søgne Præstegjeld, Frederich Nicolaisen Langefeldt av mig bekjendt som en meget ordentlig, ædruelig rettskaffen Mand, samt som en stræbsom og god Familieforsørger. Jeg har ogsaa just i dette Aar havt Beviis paa, at om andre i Udhavnen have sammenraket sig for om muligt at undrage sig indgagne forpligtelser, har F. Langefeldt dog hat Rets og Retsskaffenhedsfølelse nok til at modstaa saadan fristelse og som redelig Mand opfyldt hvad han engang har paataget sig
Søgne 29de Juli 1862
P. Bjørnson
Stedets Præst
(Segl.)"
Peder Bjørnson forlangte mer i festeavgift for to fortøyningsfester enn det som var avtalt.
Enken etter los og skipsreder Johan Nicolaisen Langefeldt (1805-1865), Marie Langefeldt, født Reymert, (1824-1908) fikk i 1868 krav fra Peder Bjørnson om å betale mer enn avtalt i festeavgift for to fortøyningsfester på Kapelløya eller Monsøya. Det vill hun ikke og skrev derfor den 16. mars 1868 følgende skarpe brev til Bjørnson:
"Herr Pastor Bjørnson!
Deres Skrivelse af den 7. dennes har jeg mottaget og erfarer deraf at Herr Pastor ikke kan gjøre noget afslag paa den Fordringen De opgav mig jeg skulde betale, men da de ikke opgiver, hvormeget Deres Forlangende er, maa jeg bede Dem opgive mig Samme.
De siger De vil have mer end De tilkommer paa Grund af at den Leie jeg betaler for Ringene er forlide, men Herr Pastoren ha jo selv afsluttet Kontrakten der om med min afdøde Mand, og De vil da vel ikke forlange mere derfor endt hvad Kontrakten indeholder.
Jeg maa saaledes bede Dem at opgive mig samdt sende mig Regning over hvad jeg pligter at betale Dem i Præsterigtigheden paa den Jordskyld jeg har i Monsøen.
Med Hensyn til Deres Forrespørgsmaal om at selge de tvende Ringe, da er dette noget som jeg aldeles ikke vil ind Lade mig paa.
Ny Hellesund, den 16. Marts 1868
Ærbødigst
Marie Langefeldt"
Skomaker Thomas i Ny-Hellesund ble kalt sogneprestens "hoffskomaker"
Thomas Johnsen Tråne (1831-1916) som bodde på bruk nr. 9 Helle på Kapelløya var så dyktig at han også ble etterspurt i den øvrige delen av Søgne. Peder Bjørnson var en av de første til å bruke Thomas etter at han i 1863 kom til Ny-Hellesund. Det var en ekstra utfordring å sy støvler og sko til Bjørnson. Han hadde nemlig én stor og én liten fot. Sko og støvler måtte derfor syes etter forskjellige mål. Skoene skulle både passe godt etter foten, og den ytre forskjellen skulle ikke være altfor iøynefallende. Thomas klarte dette så godt at han ble omtalt som sogneprestens "hoffskomaker".
Thomas følte på sin side oppgaven som en ære og omtalte Peder Bjørnson som sin gode venn og velynder. Da Bjørnson flyttet fra Søgne, ville Thomas gjerne ha et minne om ham. På auksjonen på prestegården kjøpte han derfor Bjørnsonfamiliens vugge og et praktfult hjørneskap av valbjørk. Antagelig hadde Bjørnstjerne Bjørnson ligget i vuggen.
Sogneprest Peder Bjørnsons inkassator etter losoldermann Morten Nicolaisen Langefeldts død
Etter Morten Nicolaysens død ble det Nicolay Gustav Ommundsen Langefeldt som Bjørnson søkte hjelp hos både for å få inn festeavgiften og også avgiften for ikke å møte opp til veiarbeide. Den avgiften ble også kalt Daglønnen.
Av et brev fra Nicolay Gustav Ommundsen Langefeldt til Bjørnson den 5. mai 1867 fremgår det at det fortsatt er vanskelig å få inn avgiften fra Willum Willumsen og at det ikke er helt lett for Nicolay å ha oversikt over hvem som skal betale Daglønnen og hvem som ikke skal.
"Ss. Herr Pastor Bjørnson, Søgne
Deres ærede Brev af gaards datto har jeg modtaget og den opgave de ønsker om enhver der Leier eller De der svarer leiedagen i Grundleien er ikke saa godt for mig at erindre eller underrette dem ganske nøiagtig om, men jeg skal mundtlig underrette Yderne herom saa ved de selv eller hvær for sig om de besørger en Mand til mødet eller ikke.
De her boende er tilsammen 11. Opsiddere og deraf er jeg og Frederich N. Langefeldt som besørger selv Mænd til Arbeidet. De øvrige 9. troer jeg betaler Daglønnen til Dem i Forening med Grundleien, Imidlertid skal jeg underrette Eierne av disse herom. De følgende 9. Opsiddere er, som jeg næsten er sikker paa betaler i Grundleien nemlig- Enken Anne Christine Langefeldt, Lods Laurits Reimert, Skomager Trane, Eriek Syvertsen, Lods Wilhelm Langefeldt, Willem Willemsen, Christian Andersen hvilken sidste jeg tviler paa da han forhen har mødt Personlig.
Jeg har haft meget ondt i den ene Fod siden før Paaske og er endnu ikke saa rigtig bra. Af den Grund blev jeg tilbakesat for en Brilliant fortjeneste udi Vraget om paaskedagen, det er en Gammel Forvridning som jeg har nu haft i noget over 24 Aar og undertiden mindes jeg temmelig mer eller mindre og Doctoren erklærer at ved saadanne Tider maa jeg være meget forsigtig.
Jeg har saa meg selv om Gamle Willum Willumsen, en Bøn til Dem om toldmodighed med og med Grundleien oc Offeret. Det skal nok blive betalt og jeg sagde til Willum at De i saa henseende sagde forhen til mig at naar det var Folk som vilde betale saa fikk De det nok om just ikke alltid paa bestemt Tid.
Jeg indslutter en Liden seddel til Nils Salvesen Klæpland om at møde for mig til veiarbeidet som forhen. Om De Kunne have den uleilighed at faa ham den sendt, saa er jeg fri for mit vedkommende. Denne underretning for de tækkes med denne Gang, og jeg troer ved at se efter i enhvær Mands opgave (dette ordet kan ikke leses) ved Grundleien vil de selv erfare rigtigheden af min Opgave om Den stemmer eller ei.
Med megen Agtelse tægner jeg mig som
Deres
Ærb.
Nicolay O. Langefeldt"
Etter 1865 ble det konjunkturnedgang og dårlige tider og vanskeligere å få inn festeavgiftene.
Nicolay Gustav Ommundsen Langefeldts forteller i brev til Bjørnson 19. mars 1870 om hvor dårlig økonomien er for hans tante, enken etter Willum Willumsen, Tone Gullovsdatter og også for ham selv og flere andre i Ny-Hellesund. Tone har ingen mulighet til å betale den festeavgiften hun skylder. Dersom hun kan få solgt et laksegarn kan hun betale et avdrag på gjelden, mens hun venter på svar på en søknad om pensjon. Slik lyder Nicolays beskrivelse den 19. mars 1870:
"Ss Herr Pastor Bjørnson, Søgne.
Deres ærede af 2dn og 6te dennes den 1ste med indlagte Døbeattest for Enken, som herved fremsender Dem megen Tak, den andre med Beregning for avdøde Willum Willumsen over hvad han skylder Dem som skal ordelig i Tide blive afjort. Enken har nu for tiden ingen Penge, men hun har et Laxegarn at sælge for dermed at kunne udbetale Dem og et par andre ubetydelige Gjenstande jeg tror næsten at hun muligens har en kjøber til dette. Dog ikke med bestemthed- Det kunde vel være en eller Anden liden Ting som kunde sælges, men i denne slemme tid troer jeg ikke de vilde erholde 2 af 5 spd verd, jeg er nu ikke saa gammel, men af mig og flere kan ikke mindes saadan Høst og Vinter for Hellesunds vedkommende - med hensyn til Fortjeneste, som Exempel kan jeg anføre at jeg og Wilhelm Langefeldt og Nicolay Reimert siden 10. januar har tjent hvær 1 spd 3 ort 14 skilling når man nu Regner paa at den mindste Baad maa holdes istand med Aarer etc saa er det jo at kalde ingen Ting, men vi maa haabe at det vil om en Maaneds Tid noget bedre ved FartensAabning, skjønt det seer dårlig ud med Befragtnings Affairane, hvilket har en Indflydelse baade for den ene og andre.
Jeg skal visst ikke Glemme min Debet til dem - heller ikke som jeg skrev til dem med Abraham Berge uden for samme Debet saa sandt Gud giver mig Helsen.
Tilfeldet er med mig sedvanlig Høst og Vintertid taber jeg med hensyn til Den lille Baaad jeg har, imod de nu til dags større som gjærne tager Commandoen over de smaa - men i de 6 sommer maaneder kan jeg heller have et øie med disse og i denne tid er det fornæmmeligat jeg skal tjene Lidt, og siden 10. Januar er her i det hele indkommet til Hellesund 4 Fartøier.
Gamle Tante har Lagt tilsengs siden Willums Død hos mig til nu for ca 14 dage siden har hun sidet oppe, jeg kan mærke at hun Længes nok efter afdøde, og taler om at taarde at kunne være i sine huus nogle Uger midt paa Sommeren, men det synes af Fornuftige Folks mening at være noget galt for et Menneske som lidet kan see og mindre høre, ligeledes har Ild og Varme, og andet som synes at ville medføre mere udgift til hendes underholdning og dernest at de bedste mennesker ikke kunne have tilsyn med hende som i sit huus, som nu da hun er hos mig eller Andre, men jeg tvivler om at det bliver noget af med denne hendes bestemmelse da det under alle omstændigheder ville blive umulig for mig og kone at have ordentlig Tilsyn hermed som det burde og skulle være. Jeg troede at jeg skylde have Livet uden Gamle men muligens kan det være til det bedste for mig i Andre henseende, men fra mine Børneaar af har Tante været en sted moder for mig, altsaa vil jeg stræbe saa godt jeg kan at Gjengjelde saadant, men saameget er visst hvordan det end vil gaa hende der er ei saadanne vanskeligheder med hende sommed min Moder, visst nok er her jo forskjel efter Lange 18 Aars svagelighed og Bestandig sengeliggende.
Ansøgningen skal nu indsendes og jeg troer at hun sin høie Alder etc. vil erholde 15 eller 18 spd. Aarlig og hun vil ikke mangle gode Anbefalinger ved Jig, men da Departementet ikke Experderer sadanne Anbefalinger 2 ganger om Aaret, kan svar næppe væntes før til Høsten og saa vil hun i mangel af anmeldte Salg ikke være forlegen for et Lidet Forskud Pegerfor at kunne tilfredstille Dem - inden Pastorens endlige Forflyttelse hvilket hun nu tidt og ofte studerer paa.
Sluttligen maa jeg tilføie det første der giver nogen Fortjeneste skal de Stedse være i min Erindring.
v. h.
Nicolay O. Langefeldt"
Om Nicolays tante, Tone Gullovsdatter, fikk pensjon er ikke kjent. Nicolay selv omkom fire år senere da han under boring av en engelsk koff i 1874 falt ned mellom losskøyten og koffen. Han hadde mistet sin far Ommund Nicolaisen Langefeldt (1792-1843 og sine brødre Augustinius (1821-1843) og Johan Petter (1824-1843) da de sammen i 1843 omkom med deres nye store losskøyte. Losyrket var inntil det 20 århundre etter min meningverdens farligste yrke.
Sogneprest Peder Bjørnson på sine eldre dager
I 1870 trengte Peder Bjørnson en flinkere inkassator
Informasjonen i brevet fra Nicolay Gustav Ommundsen Langefeldt i brevet 19.mars 1870 var ikke tilfredsstillende for Bjørnson. Formelt hadde han tatt avskjed som sogneprest i 1869, men han fungerte likevel til ut på høsten 1870.
Det var restanser fra 1869 både av festeavgift og Daglønn. Dessuten skulle han ha halvparten av disse avgiftene for 1870. For 1870 skulle han dessuten ha "Halve af Landskyld og Tiende tilligemed de hele offer for Aarets tvende første Høitider."
Bjørnson fant ut at å innkassere dette var en for stor jobb for Nicolay Gustav Ommundsen Langefeldt. Før han reiste fra Søgne til Christiania spurte han derfor losoldermann Johan Gjertsen Langefeldt (1821-1889) om han kunne "modtage Præsterettigheter" (Daglønn, Tiende og festeavgift) for ham i Ny-Hellesund.
Etter at Bjørnson hadde kommet til Christiania skrev han derfor den 19. desember et brev til Johan der han detaljert forklarer hva han ønsker at Johan skal gjøre og legger ved kopi av restanselisten for 1869 og en fortegnelse over hva han skal ha for 1870.
Det var Johan Gjertsen Langefeldt som fikk stillingen som losoldermann etter Morten Nicolaysen Langefeldt. Tross en god attest fra Bjørnson fikk ikke "Frederich i Havbugta" stillingen. Det fremgår av Bjørnsons brev til Johan at forholdet mellom de to ble meget godt og Bjørnson ber Johan hilse gamle venner herunder Madame Anna Oline Falck, født Olsen, som hadde vært stuepike på prestegården før hun giftet seg med Norius Falck på Falkodden på Kapelløya. Skomaker Thomas var antagelig også en av de i Ny-Hellesund som Peder Bjørnsom mintes med glede.
Losoldermann Johan Geirtsen Langefeldt