KAPITEL 29 

UTSTILLINGEN "BAK DE SMÅ RUTER" I 2003

Her kan du se en del av de gjenstandene           som ble utstilt


Den 21 juni 2003 og i 3 uker var det utstilling i Skolehuset av forunderlige og interessante gjenstander
     I de gamle skipperhusene i Ny-Hellesund er det fortsatt mange gjenstander som forteller en del om livet i tidligere tider i Ny-Hellesund.
     Foreningen "Skolehuset Ny-Hellesund" tok initiativ til at vi fikk anledning til å se en del av disse gjenstandene. Omkring 15 av huseierne i Ny-Hellesund bidro med gjenstander og dokumenter.  

Julie Helvig anmeldte utstillingen  den 3. juli 2003 i Fædrelandsvennen:

SØGNE : Mens Udhavn Teater har forlatt skolehuset i Søgnes skjærgård for å turnere på andre trakter, har Foreningen Skolehuset i Ny-Hellesund flyttet inn. Med seg har de en samling av små og store gjenstander som hver skjuler en morsom eller trist historie fra tiden da øysamfunnet spilte en viktig rolle for seilfarten i området. Det er beboerne på de tre øyene i Ny-Hellesund; Monsøya, Helgøya og Kapelløya, samt andre med tilknytning til uthavnen, som har lånt ut kuriositetene sine. Utstillingen har fått tittelen «Bak de små ruter».- Gjenstandene dateres fra 1802 til 1960, og kan fortelle mye om denne uthavnens spennende historie, sier Peder Johan Pedersen, leder i Foreningen Skolehuset i Ny-Hellesund. Ny-Hellesund vokste fram på 1600-tallet, og hadde sin storhetstid i slutten av 1880-årene. Da var skipstrafikken på sitt travleste. Hollenderne kom opp for å kjøpe trelast, og ville helst slippe å trekke seilskutene inn i fjordene. Skutene hadde behov for service og nødhavn, og Ny-Hellesund lå lagelig til. Fram mot 1900-tallet ble havnen for liten, og havnevirksomheten ble flyttet til Kristiansand.- Plutselig måtte folk skaffe seg inntekt på annet vis. Det er utrolig hvor kreative de var, kommenterer Pedersen.Han forteller om en enslig syvbarnsmor som solgte eiendommen for å kjøpe en strikkemaskin, og som deretter brødfødde seg og alle barna ved å gjøre seg til strikkerske for hele øyfolket. Strikkemaskinen står utstilt i skolehuset nå, sammen med en prisliste i fager skjønnskrift. Herre benkleder koster fire kroner.


Tollskiltet fra Ny-Hellesund tollstasjon og under er navnebrettene fra Nicolay Langfeldts seilsjekter "Lilien" og " Harriet"

Dukkeseng med dukke 

Skiltet fra Ny-Hellesund poståpneri og brevvekt med lodd

En amerikakuffert eller trunk som Olava Sangesland på Ramstø brukte  Hun reiste 14 ganger mellom Amerika og Ny-Hellesund

Et reiseskrivebord som har tilhørt skipper Sigvald Langfeldt. 

Lesestoffet som liggger på er fra Det kongelig Privilegerte Gjestgiveri og til venstre ligger en salgsbok fra butikken til Ovesen fra 1936

Skipskisten til skipper Emil Magnus Langfeldt. 

På den ligger en signallykt og et kronometer.

En kjølhalingsblokk som ble brukt til å trekke seilskutene over på siden når de skulle drives (tettes) eller rengjøres for skjell.

Tavle som ble brukt til skrive- og leseopplæring i 1870-årene 

En brannpøs fra Det Kongelig Privilegerte Gjestgiveri.  Brannpøsen skulle ha en bestemt plass i huset. 

Strikkemaskinen som Olava Sangesland brukte etter at mannen Gustav Sangesland druknet da skøyta gikk ned under makrellfiske. Hun gikk gravid med deres 7de barn. 

Seks år senere solgte hun Havbugta på Helgøya for kr. 5,000 og kjøpte Ramstø på Monsøya for kr 1.400 og en strikkemaskin.  Med strikkemaskinen brødfødde hun seg og sine barn. I boken som lå utlagt hadde hun notert hva hun produserte, kundenes navn og pris på produktene