KAPITTEL 38 FRA FLYTTEJEGERE TIL FERIESAMFUNN

Ny-Hellesund i et samfunnshistorisk perspektiv


Ny-Hellesund er et av hundrevis lokalsamfunn som har hatt oppgang og nedgang i antall innbyggere i de siste 1000 årene. Mange av de kjenner vi utviklingshistoriene til – i hvert fall for de siste 300 årene. Felles for et flertall av dem er at samfunnsutviklingen har ført til fraflytting i de siste 100 årene, og i mange lokalsamfunn fortsetter denne fraflyttingen i det 21. århundre. Dette har vært og er fortsatt en utvikling på både godt og vondt. I de siste 300 årene har dette sammen med industrialiseringsprosessen ført til en radikal endring i livsformen fra generasjon til generasjon

Ny-Hellesund er en uthavn som har en omfattende dokumentarisk og dikterisk historie. Dette gir informasjon om hvordan livet har utviklet seg i denne uthavnen i takt med utviklingen i Norge og i verden for øvrig.

Funn i 1983 av flintstykker på Monsøya i Ny-Hellesund viser at det bodde mennesker der allerede for 7-8000 år siden, dvs. i steinalder-perioden.  Monsøymyra lå antagelig ca. 3 meter over havet mens den i dag ligger 13 meter over havet. Den gang var folk jegere som flyttet etter viltet. 


 Vi kan regne med at det også har bodd mennesker der både i bronsealderen og jernalderen. De var kanskje ikke fastboende før på slutten av jernalderen. Da Håkon Den Gode på 900-tallet innførte et landsomfattende varslingssystem med bål var det antagelig fastboende i Ny-Hellesund.

Da kan de ha bodd i jordhytter og telt og var antagelig fiskere som også jaktet på dyr og dyrket grønnsaker. De spiste nøtter, bær, frukt, grønnsaker, fisk, fugl og kjøtt.

Hellig Olavs besøk i Ny-Hellesund


De eldste nedtegnelsene om Ny-Hellesund (Helgasund) finner vi i «Sverres saga» og i sagaen om baglere og birkebeinere fra slutten av 1100-tallet og begynnelsen av 1200-tallet. At det var her Hellig Olav (ca. 993–1030) fikk fjellet til å åpne seg da han ble forfulgt fremkommer klart av legenden som presten Peder Madsen fra Ribe i Danmark utga mellom 1460 og 1465. Som takk skal Hellig Olav ha latt de to store vardene – Hellevarane – bli bygget. På avstand var det som i dag vanskelig å se innseilingssundet når du kom fra vest. Hellevarane kan ha blitt bygget av de fastboende.

Kopi av ekte vikingskip i Telemarkskanalen i 2019






Norge og Ny-Hellesund på 1000-tallet

På 1000-tallet antas det at det var omkring 200 000 mennesker i Norge og livet hadde endret seg for mange siden steinalderen. Det var for eksempel ikke uvanlig at vikingene hadde treller som tjenere.

Det var flere småkonger i Norge på denne tiden, og høvdinger hadde etablert seg med store eiendommer og mange bønder var leilendinger til disse. Øyene Helgøya og Kapelløya i Ny-Hellesndhar fra eldre tid hørt til storgården Søgne og Monsøya hørte til Åros. De som bosatte seg i Ny-Hellesund ble leilendinger og kalles i de eldste skriftlige kildene for strandsittere. Klasseskillet var meget synlig.

Innføringen av den katolske kristendommen var også en maktfaktor som etter hvert nok har påvirket øyboerne i Ny-Hellesund.

Immigrasjon til Norge startet på 900-tallet og fra omkring 1000-tallet har det antagelig vært økende besøk av vikingskip og andre fartøy i Ny-Hellesund. Det å ligge i Ny-Hellesund havn og vente på gunstig vind og vær i den retning man skulle har nok vært vanlig siden da. 

Ny-Hellesund havn




                         Ny-Hellesund ble på 1700-tallet                               et handels- og finanssentrum i Søgne 

            Antall fastboende økte fra 30 i 1706 til 113 i 1801

Den stor nordiske krig fra 1700 til 1721 var en vanskelig periode også i Ny-Hellesund, men deretter klarte innbyggerne med slektene Langfeldt og Reymert i spissen å overta hollendernes eksport av trelast og hummer. De besatte også losoldermannsstillingen i Ny-Hellesund losoldermannskap som ble etablert i 2021. Losoldermannen representerte de offentlige myndigheter på mange områder i Ny-Hellesund. Senere var det alltid en i Langfeldt-slekten eller en person inngiftet i den som innehadde denne stillingen inntil Ny-Hellesund losoldermannskap ble nedlagt i 1893. I Ny-Hellesund (antagelig i Vrageviga) var det verft der de kunne reparere, kjølhale og bygge sine båter. Antall innbyggere økte fra ca. 30 i 1706 til 113 i 1801. De tjents så mye at de startet utlånsvirksomhet og på det meste satt Langfeldt-slekten med pant i 51 eiendommer i Søgne kommune. Det var generell velstand i Ny-Hellesund, men det var et klart klasseskille. Av de 113 innbyggerne i 1801 var 27 tjenestefolk.

Eldre losskøyte

Gjestgiveriene

Det var 3 gjestgiverier med seilende gester fra inn- og utland. Kong Fredrik IV besøkte Johan Langenfeldts Gjestgiveri i 1704 og Peter Wessel Tordenskjold kom på besøk i 1712. Langfeldt-slekten sørget for også for å ha gode kontakter med kirkens menn. Noe som førte til at slekten fikk en familiestol i Søgne gamle kirke og egen gravkjeller under sakristiet.

Det Kongelige Privilegerte Gjestgiveri før 1906

Gjestgiverne drev også med handelsvirksomhet. I romanen «Stenansigtet» fantaserer Vilhelm Krag om hva som kunne skje på disse gjestgiveriene. En «Omgangs skoleholder» underviste barna i Ny-Hellesund fra 1742. Barna begynte i ung alder å hjelpe sine foreldre både med husdyrene og grønnsakdyrking, Mange gutter ble losgutter og fiskere.

"Stenansigtet" i Olavsundet 




Kraftig vekst i norsk næringslivet på slutten av 1700-tallet

De siste tiårene av 1700-tallet regnes som en gullalder for norsk eksport og sjøfart. I løpet av disse årene opplevde Norge en kraftig vekst i næringslivet, med stor etterspørsel etter tømmer, kobber, jern og fisk.

Omkring 1750 ar antallet leger i Norge 9-10, og fra 1814 kunne leger få sin utdannelse ved Det Kongelige Frederiks Universitet. Forventet levealder var i 1846 44 år for menn og 45 år for kvinner. I 2022 var forventet levealder økt til 84 år for kvinner og 81 år for menn.

Napoleonskrigene

Antall fastboende i Ny-Hellesund økte fra 113 i 1801til 172 i 1825

Under Napoleonskrigene ble Ny-Hellesund base for kanonslupper og – joller og det ble etablert en optisk telegrafstasjon på Monsøya. Kvinner og barn i Ny-Hellesund flyktet i en periode til fastlandet

"Øster Riisøer III" på besøk i Ny-Hellesund. 

Kopi av kanonjollene som ble brukt under Napoleonskrigene.  



Perioden fra 1807 til 1814 var preget av nærmest kontinuerlig krig. Bare i løpet av 1807 gikk 533 skip, mer enn en tredjedel av handelsflåten, tapt, og den britiske sjøblokaden førte til sult og nød i Norge. I 1812 fant Norgeshistoriens kanskje mest berømte sjøslag – slaget i Lyngør – sted, da sjøforsvarets eneste fregatt, den nybygde stolthet Najaden ble senket og 136 nordmenn mistet livet.

Dansk fregatt malt av Storm Juliussen

I Ny-Hellesund fikk privatpersoner kaperbrev av stiftamtmannen, og Ny-Hellesund ble havn for postbåtene til Danmark. Lisensavtale mellom Norge og England ble inngått i 1809 etter at England opphevet blokaden. Alt i alt medvirket disse tiltakene til økt aktivitet i en del år også etter Napoleonskrigene og befolkningen i Ny-Hellesund økte fra 113 til 175 personer fra 1801 til 1825. På denne tiden fikk Ny-Hellesund eget skolehus i leid lokale.



Etterdønninger etter Napoleonskrigene 

Antall fastboende ble redusert fra 172 i 1825 til 151 i 1835

De økonomiske problemene som oppsto i Norge i tiden 1800 til 1814 førte til langvarige problemer første 10 årene etter 1814. For å styrke økonomien vedtok det nye Stortinget i 1816 blant annet at det skulle innføres en egen skatt som ble kalt Sølvskatten. I Ny-Hellesund forsvant de arbeidsplassene som krigen hadde skapt. 

Sølvskatten av 1816 skulle betales i sølv eller gull, men i 1817 ble det også tillatt å betale den i sedler. Bildet er fra et funn av armringer i sølv på Engeløya i Nord-Norge i 2023. De veide til sammen 1040 gram og er datert til 900-tallet.



Sterk befolkningsvekst i hele Norge på 1800-tallet

Fra 1801 til 1875 økte antall innbyggere i Norge fra omkring 884.000 til 1,8 millioner. Den kraftige økningen kom samtidig med at industrialiseringen startet i Norge og det ble ekspansjon på en rekke områder.

Ny-Hellesunds glansperiode 

Antall fastboende økte fra 135 i 1835 til 212 i 1865

Ny- Hellesund ble etter 1840 et mer komplett lite samfunn med loser, redere, sjømenn på alle nivåer, fiskere, deltidsgårdbrukere, syersker, skomaker, snekker, fiskere, toller og lærer. Og bak de fleste av mennene stod kvinner og barn. Kvinnenes innsats er alt for lite omtalt i historiene også om Ny-Hellesund. De hadde ofte ansvar ikke bare for barn og hus, men også for husdyr, grønnsakdyrking og fisk til familien. Mange engasjerte seg også i strikking og sying av plagg til utlodning på misjonsforeningenes basarer. Fra 1854 deltok de i Søgne Misjonsforening. I 1863 stiftet noen Ny-Hellesundskvinner en forening for hedningemisjonen og i 1877 stiftet andre kvinner derfra en forening for sjømannsmisjonen.

I 1865 fikk Ny-Hellesund eget skolehus bygd av barnas foreldre. Det var 5 år etter at skoleloven av 1860 avviklet den gamle omgangsskolen og bestemt at faste skoler skulle opprettes over hele landet, og at det skulle stilles strengere karv til lærerne. De skulle nå ha godkjent utdanning fra seminar eller lærerskole.

Elevene og lærer Ole Emil Syversen utenfor skolehuset på Monsøya i 2021

Det var en kraftig vekst i skipstrafikken til og fra Ny-Hellesund. Losyrket var farlig. På 1800-tallet omkom 30 loser og 3 losgutter i tjeneste i Ny-Hellesund losoldermannskap. Støtten fra «Lodsunderstøttelses Cassen for Lodserne» som ble etablert i 1805 var så liten at enkene ofte måtte gifte seg på nytt for at de og deres barn ikke skulle lide nød.


Loshytta på Kapelløya i Ny-Hellesund. 

Den ble bygd i 1916 og brant ned omkring 1960.

I Ny-Hellesund havn kunne det være så mange båter at man gikk tørrskodd på dem fra den ene øya til den andre. I gjestgiveriene var det fullt med sjømenn og der ble det snakket flere språk. Mange seilskuter som skulle over Nordsjøen, lå i Ny-Hellesund og vente på riktig vind. Ny-Hellesund fikk sin del av den kraftige oppgangen i internasjonal handel og skipsfart. Mellom 1835 og 1875 ble Agders seilskipsflåte nær tidoblet og økte fra 27 til 31 prosent av den totale norske flåten.

Det engelske firma James Howard & Co overtok den eksporten av hummer som Hellesundborgere hadde hatt på 1700-tallet. I 1838 fikk Ny-Hellesund den første butikken for dagligvarer. I 1860 ble det åpnet en kombinert skips- og landhandel med et mer omfattende vaeutvalg. 

Hummer–hukkert




Dampskipene utkonkurrerte seilskutene 

og tilbakegangen begynte 

Antall fastboende ble redusert fra 212 i 1865 til 154 i år 1900.

Omkring 1860 var det kommet så mange dampskip på havet at de etter hvert utkonkurrerte seilskutene. Det første kjente dampskipet som i 1827 som passerte Ny-Hellesund var kystruteskipet mellom Bergen og Christiania, D/S «Oscar» . Det første ruteskipet som vi vet anløp Ny-Hellesund var D/S «Nedenes» Det skjedde i 1864.

Kystruteskipet D/S "Mandal II" som i 1925 betjente ruten 

Mandal–kristiansand–Mandal

Mens toll- og los-journaler viser at det gjennomsnittlige antall årlige registrerte skipsanløp lå mellom 200 og perioden fra 1840 til 1860 sank de deretter til omkring 50 ved århundreskiftet. 

Uflytting og emigrasjon

Dette medvirket til utflytting fra Ny-Hellesund. Noen flyttet til Kristiansand og andre tettsteder i Norge, andre emigrerte, og innbyggerantallet i Ny-Hellesund ble redusert fra 212 i 1865 til 154 i år 1900.

Noen av de som ble igjen styrket sin økonomi ved å leie ut værelser til kunstnere eller sommergjester. Det eldste maleriet malt av Johan Nielssen med motiv fra Ny-Hellesund er fra 1869. Han har også malt bilder derfra som er datert 1873, 1885/86 og 1893. Og det eldste bildet fra Ny-Hellesund malt av Amaldus Nielsen er datert 1881 og det yngste i 1914.



"Fra Ny-Hellesund" kalte Johan Nielssen dette maleriet fra slutten av 1890-årene 

som viser eiendommen "ODDEN" på Kapelløya  i front 


Fra 1830-årene til 1920-årene emigrerte omkring 800 000 norske kvinner og menn. Herav forlot 400 000 Norge mellom 1850 og 1900. I siste halvdel av 1800-tallet immigrerte imidlertid omkring 150.0000 personer til Norge.



En familie som emigrerer til USA




Den industrielle revolusjonen skjøt fart fra 1870-årene. Industrialiseringen foregikk i treforedlingsindustri, jern- og metallindustri, tekstilindustri, hermetikkindustri og kjemisk industri. Skipsfarten var stadig viktig. Jordbruket gjennomgikk et «hamskifte» med markedsorientering og ny teknologi, som slåmaskiner

Slåmaskinen utkonkurrerte handarbeidet

Dette førte til at arbeidsmulighetene spesielt i distriktene ble så dårlige at emigrasjonen økte. De fleste levde av jordbruk og fiske. I 1825 bodde 87 % av befolkningen utenfor byer og andre tettsteder. Moderniseringen av jordbruket medvirket til at den delen av befolkningen som bodde utenfor byer og andre tettsteder sank fra 87% i 1825 til 75% i 1876. Og klasseskillet forsvant ikke.

Omstilling på mange områder

De som ikke emigrerte brukte etter hvert mer tid til utdannelse, sosiale aktiviteter, sport og kulturliv. Avislesning ble mer vanlig. Antall aviser i Norge økte fra 40 i 1850 til 250 i 1914. Det var også på 1800-tallet at det ble fart i serverings-stedene i Norge. På slutten av 1800-tallet kom de første teatrene og det ble mer vanlig med utenlandske turister til Norge. De første kinoene kom mellom 1900 og 1910. 


Fra standardsamfunn til klassesamfunn

Tidligere hadde man i Norge det såkalte standardsamfunnet der de viktigste sosiale plikt-, lojalitets- og ansvarsbånd gikk mellom over- og underordnet. I det nye klassesamfunnet går disse båndene mellom likestilte innenfor hver klasse. Sagt på en annen måte: De viktigste forbindelsene i det nye klassesamfunnet var ikke lenger vertikale, men horisontale. Klassesolidaritet erstattet maktforholdet mellom over- og underordnet som et viktig sosialt lim i samfunnet. Et eksempel på dette er etableringen av forskjellige politiske partier. Venstre i 1884, Og Arbeiderpartiet og Høyre i 1887. 

Helt fra partiet venstre ble etablert i 1884 og til år 1900 var Venstre representert i Søgne herreds/kommunestyre med en representant fra Ny-Hellesund.



En storfamilie med 3 generasjoner

En moderne arbeidsplass med klassene arbeidstagere og arbidsgivere



Feriegjester, kunstnere og forfattere inntar Ny-Hellesund 

Antall fastboende ble redusert fra 154 i år 1900 til 117 i 1950

Også etter år 1900 og frem til 1925 emigrerte flere fra Ny-Hellesund. Andre fortsatte å ha feriegjester og kunstnere som leieboere i sommermånedene. Nå kom også forfattere som leietagere. Vilhelm Krag (1871-1933) som allerede som tenåring hadde spilt biljard på Det Kongelige Privilegerte Gjestgiveri markedsførte alle de positive sider ved denne vakre uthavnen. Forfattere som fulgte i hans fotspor var blant andre Nils Kjær, Gabriel Scott, Arnulf Øverland og Vigdis Stokkelien


Vilhelm Krag foran sin eiendom Havbugta på Helgøya

Men Ny-Hellesund ble foretrukket som sommersted. Flere hus ble solgt som ferieboliger og andre ble brukt av arvinger som ferieboliger. To hus ble fredet

Antall fastboende fortsatte å gå nedover utover i det 1900 århundre. I begynnelsen var de kvinnene som var igjen også politisk aktive. 30 av dem skrev i 1905 under på en landsomfattende underskriftskampanje om at kvinnene måtte få stemmerett ved kongevalget.

Det var også forsøk på å stoppe utflyttingen. 

 I 1909 startet John Bentsen et båtverksted som etter 2. verdenskrig ble utvidet til et verft. Det holdt det gående i mange år, men i 2008 ble det nedlagt og erstattet med ferieleiligheter. Det hjalp heller ikke at den første telefonen kom til Ny-Hellesund i 1903, at det kom vei over Monsøya i 1912 og at elektrisk strøm kom i 1922.


Verftet Bentsen & Sønner AS som ble nedlagt i 2008

Det nye "Verftet Ny-Hellesund" som reklamerer med at det gir feriegjester i alle aldre, møtedeltakeren, studenten, teambuilderen og livsnyteren gode opplevelser og minner for livet.



Kongelige besøk

I 1935 var kronprins Olav og kronprinsesse Märtha gjester hos fylkesmann Hagbarth Lund i hans feriebolig på Monsøya. I 1938 var kong Hakon VII og kronprins Olav der. Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja har vært i Ny-Hellesund flere ganger senere – også etter at de ble konge og dronning. De har alle fått sine monogrammer inngravert i fjellveggen «Stenansigtet».

Kong Harald og dronning Sonja var på besøk i Ny-Hellesund med kongeskipet Norge i 2007


Det ble fram til krigsutbruddet 9. april 1940 fortsatt færre fastboende. Den første ferieloven kom i 1937 og det ble flere sommergjester. Under 2. verdenskrig ble det færre sommergjester.

I første halvdel av 1900-tallet fortsatte moderniseringen av jordbruket i Norge. Mange småbruk ble slått sammen. Fra 1907 til 1939 ble antall driftsenheter over 5 dekar redusert fra 256 634 til 214 378 samtidig som dyrket areal i dekar økte fra 9 870 000til 11 161 000.

Fra 1900 til 1920 var det liten arbeidsledighet, men deretter økte den til 33,4% i 1933 og sank til 20% i 1939..


Tyskerne inntar Ny-Hellesund

I 1942 ble  Ny-Hellesund  base for tyskere som bygde et stort fort på Helgøya. Dette satte et sterkt preg på livet i Ny-Hellesund resten av krigen. Blankskurte svaberg, fjell og knatter ble sprengt bort eller surret inn i skarp piggtråd. Idylliske skogsstier, myrer og grønne sletter ble livsfarlige minefelt. I 1944 lå det 1852 antipersonellminer på Helgøya og Kapelløya.

De gamle steinvardene, Hellevarane, ble sprengt bort, og i stedet ble det bygd bunkere. Fire feltkanoner – nr. 1-4 – ble installert på toppen av øya. Tre av dem ble innebygd i betongbunkere. Kanonene hadde en skuddvidde på 12.500 meter. Granatene veide 14 kilo, og hver kanon hadde et mannskap på 12.


Luftvernstilling på Ny-Hellesund kystfort


Poståpneriet, butikken, skolen, tollstasjonen og losstasjonen blir nedlagt 

Antall fastboende ble redusert fra 117 i 1950 til 19 i 1980


Etter krigens slutt i 1945 var det så få innbyggere igjen at de forskjellige samfunnstiltakene som var blitt etablert i Ny-Hellesund etter hvert ble avviklet. Fra 1946 var det ingen oppnevnt poståpner, posten ble deretter bragt med bud fra Høllen. I 1960 ble den siste butikken nedlagt og i 1962 ble skolen nedlagt. Men skolehuset har siden blitt samlingsstedet for en rekke kulturtiltak, fra 1991 spesielt i regi av Foreningen Skolehuset Ny-Hellesund.

I 1963 ble Ny-Hellesund tollstasjon nedlagt og i 1965 ble Ny-Hellesund losstasjon nedlagt. 


Tollstasjonen på Monsøya i Ny-Hellesund


Ferietrafikken øker

I mange år etter 1945 ferierte folk fortsatt først og fremst i Norge og interessen for å skaffes seg hytte langs kysten økte. I 1970 var det 113 183 fritidsboliger langs kysten.

Gamle skipperhus er blitt feriehus på Renneholmen i Ny-Hellesund

Mange ble fra 1970 rikere og skaffet seg både bil og hytte. I 1997 var det 184 461 fritidsboliger langs kysten. Dette økte til 195 368 i 2002. Hytter uten kystlinje økte fra 79 241 i 1970 til 151 245 i 1997 og videre til 163 647 i 2002.

Antall personbiler økte fra 225 500 i 1960 til 747 996 i 1970 og videre 1 233 500 i 1980, 1 851 929 i år 2000 og 2.809 358 i 2020.

Landbruket effektiviseres

Etter 1945 ble det en rivende utvikling innen mekanisering i landbruket der 200 000 hester fra 1949 til 1989 ble erstattet med 200 000 traktorer og antall driftsenheter ble redusert fra 198 315 i 1959 til 70 000 i 1999. Blant de gårdsbrukene som ble nedlagt i denne tiden var også de 2 siste gårdene på Monsøya.


Det tidligere småbruket på Myra på Monsøya.  Her hadde de i 1875 2 kuer, de sådde 1/8 havre til grøntfor, 1/8 tønne bygg og satte 1/4 tønne poteter.

Rutebåtene

M/B «Høllen» som betjente ruten Høllen-Ny-Hellesund-Skarpøya.-Borøya fra Skarpøya. - slutte i 2021. Deretter har rutebåten «Hannibal» som har mindre kapasitet og ruteprogram overtatt .

M/B "Høllen"

M/F "Hannibal"


Vann fra vannverk

Først i 1954 fikk noen vann fra vannverk, og det skulle gå ytterligere 49 år før alle på Monsøya, Helgøya og Kapelløya kunne få vann fra vannverk i 2003. 


Fra fysiske kulturminner til kulturmiljø

Det Kongelige Privilegerte Gjestgiveri på Kapelløya og St. Olavs Strand på Helgøya ble fredet i 2023 og I 2005 ble Tønvold på Helgøya fredet.

Parallelt med den økende interessen for de fysiske kulturminner økte også interessen i Ny-Hellesund for naturen i uthavnen, med dets geologi, plante- og dyreliv, egnede havneforhold og grunnlag for jordbruk og fiske. Eldre, trykte kilder med topografiske beskrivelser, sjøkart og seilskute- og andre historiske beskrivelser ble studert. Likeledes eldre fotografier. Forfatteres og kunstneres omtaler, malerier og tegninger med tilknytning til Ny-Hellesund ble kjent langt utover Ny-Hellesund. Misjonsforeningenes årlige basarer i det nå hundreogfemtiårgamle skolehuset holdt også interessen for uthavnen oppe. Etableringen av Foreningen Skolehuset - Ny-Hellesund i 1991, med kåserier om forskjellige sider ved det tidligere livet i Ny-Hellesund har forsterket denne interessen.
Til sammen gir dette mer enn et bilde for de nålevende generasjoner av hvorledes kulturmiljøet over tid har utvikle seg i uthavnen Ny-Hellesund. Det vil være av verdi at også fremtidige generasjoner vil ha denne muligheten. Derfor er det fint at Regjeringen i 2016 bestemte at Ny-Hellesund havn og de mest bebygde områdene rundt havnen skulle fredes.

Klima-og miljøminister Vidar Helgesen orienterer om fredningen av kulturmiljøet 7. juli 2017 i Ny-Hellesund 


Hvilken fremtid vil øyboere i Ny-Hellesund leve i?

Vil Ny-Hellesund være et feriesamfunn i 2104?

Det er forandringene i det norske samfunn som har medvirket til at Ny-Hellesund har endret seg fra et flyttejegersamfunn for 7-8000 år siden til det feriesamfunnet det er i dag. De siste 300-årene har endringene gått raskere og raskere. Og det er flere forhold som vi ser idag, som kan komme til å endre det norske samfunnet i de nærmeste 100 år:

Klimaendringer
Økt innvandring – Norge kan bli et mer og mer multireligiøst samfunn. Hvor lenge vil Norge ha en Folkekirke?
Blir det krig på norsk jord?
Hvor lenge vil Norge ha kongedømme?
Norge blir mer og mer avhengig av andre land. Blir vi en del av et forenet Skandinavia eller et forenet Europa?
Hvordan vil AI-utviklingen endre Norge ?
Noe som antagelig ikke komme til å endre seg er at Norge vil fortsette å være et klassesamfunn

*********************************************************************************************